Експерти: Рецесия в Германия ще засегне сериозно и България

Рецесията в Германия изглежда все по-реална

 

Предстоящата и все по-сигурна рецесия в Германия ще засегне сериозно и българската икономика. Това предупреждава   Еуджен Аническу - регионален мениджър на компания за кредитно застраховане, цитиран от Българското национално радио. Експертът очаква Берлин да констатира техническа рецесия, когато отчете данните за последното тримесечие на годината. Това означава, че директният удар ще е върху автомобилната индустрия и останалите експортно ориентирани производства. Очаква се днес водещите германски икономически институти да обявят новите си прогнози за икономическия растеж на страната.

Според Аническу обаче силният ръст на потреблението на дребно в България може да бъде разгледано като буфер срещу негативния тренд, идващ от западните икономики. Също така в нашия регион цената на труда все още е доста по-евтина. България е на последно място в класацията. По данни на компанията на Аническу през 2018 г. един отработен час в България е струвал средно по 5 евро при ставка от 30 евро средно за Европейския съюз.

Ниската цена на труда обаче все по-рядко се възприема като предимство от големите западни инвеститори, които възприемат като голям недостатък ширещата се корупция в България и липсата на работна ръка. Пример за това е решението на Фолксваген да построи новия си завод в Турция, вместо в България, въпреки проблемите с демокрацията и човешките права там, въпреки протестите на Брюксел и на евродепутати за избора на автомобилния гигант.

Предупрежденията за очакван удар върху българската икономика при рецесия в Германия са съвсем реални предвид факта, че Берлин е най-големият търговски партньор на България и срив в немската икономика не може да не се отрази и тук.

За проблемите на Германия призна и канцлерът Ангела Меркел. След ежегодната си среща с лидери на международни финансови институции Меркел заяви, че световната икономика е в сложна ситуация. Като причини тя посочи търговската война между САЩ и Китай, както и проточилите се преговори около Брекзит.