САЩ разполагат ракети Пейтриът в Саудитска Арабия за защита от нови атаки на Иран

Американски ракети Пейтриът ще бранят Саудитска арабия от агресията наИран

 

САЩ изпращат ракети Пейтриът, четири наземни радарни системи и 200 военнослужещи в Саудитска Арабия, за да защитят петролната инфраструктура на страната от все по-агресивното поведение на Иран. Това обявиха официални представители на Пентагона. „Нашите действия „ще засилят отбраната на критична военна и гражданска инфраструктура“, заяви говорителят на Пентагона Джонатан Хофман.

По-рано в четвъртък външният министър на Саудитска Арабия заяви в интервю за Би Би Си, че се разглеждат всички опции, включително военен отговор на атаките над двата петролни обекта, за които САЩ, Саудитска арабия и водещи европейски държави като Великобритания, Франция и Германия, обвиняват Иран.

Рияд иска да избегне война и ескалация, но Иран трябва да бъде подведен под отговорност за ударите с дронове и ракети, заявяват властите в Саудитска Арабия. Малко след ударите срещу „Арамко“ саудитското военно министерство показа отломки от дронове и крилати ракети, които потвърждават недвусмислено отговорността на режима в Техеран. По-рано САЩ също заявиха, че по данни на американското разузнаване атаката е извършена от територията на Иран. Техеран продължава да отрича участие в атаките. Отговорност поеха йеменските бунтовници хуси, които воюват с ръководена от Саудитска Арабия коалиция в гражданската война в страната. Но според Рияд обхватът и сложността на атаките надхвърлят способностите на хусите.

От Пентагона допълват, че системата за противоракетна отбрана THAAD и две допълнителни ракетни батерии Patriot са подготвени за изпращане в Саудитска Арабия, ако е необходимо. Миналата седмица министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви, че повече войски ще бъдат разположени в Близкия изток като отбранителна мярка, която да помогне за защита от нападения от Иран.

Еспер заяви, че разполагането е първа стъпка към справяне с все по-насилствените действия на Иран в региона и призова други държави да засилят и осъдят атаките. Целта на разполагането на войски и ресурси е "да се изпрати ясно послание, че Съединените щати подкрепят нашите партньори" и са решени да осигурят "свободен поток от ресурси", заяви Еспер.