Разследват движение „Русофили“ за шпионаж в полза на Москва

Юрий Борисов

 

Националното движение „Русофили“ в България е разследвано за шпионаж в полза на Москва. Следствието се води от специализираната прокуратура и ДАНС. В понеделник няколко от шефовете в движението са били отведени на разпит. Засега няма информация за повдигнати обвинения.

Сред разследваните е и бившият главен редактор на органа на БСП вестник „Дума“ – Юрий Борисов. За ареста му съобщи самото издание, което се позовава на думите на съпругата ме Дора Чичкова. Малко по-късно разследващите направиха кратко изявление, в което уточняват, че разследването е отпреди няколко месеца. Досъдебното производство е образувано на 3 юли по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той предвижда между 5 и 15 години затвор за хора, поставили се "в услуга на чужда държава или на чужда организация", за да ѝ служат като шпиони, без да са издали информация, която представлява държавна тайна.

В дома на Борисов е бил извършен 4-часов обиск, били са иззети компютърът и телефонът му, както и документи. След това бившият главен редактор на“Дума“ е бил отведен за разпит. Обискът е бил разпореден от съдия Вилислава Ангелова от Специализирания наказателен съд. От съдебното определение става ясно, че то е направено след закрито заседание на спецсъда на 4 септември. Обискът е поискан от специализираната прокуратура по нейно разследване за шпионаж.

По неофициална информация председателят на "Русофили" и бивш депутат от БСП Николай Малинов също е отведен в следствието.  Юрий Борисов пък е секретар на "Русофили". На своя сайт организацията се представя като "гражданска, неправителствена организация", учредена в София на 19 януари 2003 г. "Основната цел на движението днес е да развива приятелството и сътрудничеството между България и Русия на основата на историческите традиции, православно-християнските и славянските идеи и ценности", пише още на сайта на движението.

Като свидетели в специализираната прокуратура са били призовани главният секретар на движението Кристина Иванова, зам.-председателят на "Русофили" Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП и други членове на Изпълнителното бюро на организацията, твърди "Дума".

Сред разпитаните е и политологът Живко Георгиев, който е бил питан какви изследвания е правил по поръчка на чуждестранни организации, включително близкия до Кремъл Руски институт за стратегически изследвания, научи Свободна Европа.

Движение „Русофили“ отдавна е подозирано в тесни връзки с Кремъл. Според политически наблюдатели движението е било използвано от Москва за разпространение на дезинформация, както и участие в хибридните атаки на Русия в България.