Олег Сенцов: Не вярвайте, че Русия иска мир

 Олег Сенцов

 

Не вярвайте, че Русия иска мир, заяви украинският режисьор Олег Сенцов на първата си пресконференция, след като завърна в родината си след 5-годишен плен в Русия. Той беше задържан в Крим през пролетта на 2014 г. и прехвърлен в Русия, където беше обвинен в организиране на терористични актове. През август 2015 г. руският съд го осъди на 20 години затвор.

"Що се отнася до това дали Русия иска мир — както и вълкът да нямата овча кожа, зъбите му си остават на място, не се вълнувайте - не вярвайте в това. Аз не вярвам." - подчерта Сенцов, цитиран от агенция "Укринформ".

Той допълни, размяната не е стъпка към мир от страна на Русия, тъй като тя не се е отказала от аспирациите си към Украйна. "Това, че сме тук, не означава, че Русия е готова да пусне Украйна, да даде Крим, да даде Донбас, да каже: живейте, както искате. Не. Това няма да стане. Не чакайте", каза още Сенцов. По думите му, преговорите с Москва за размяната са се проточили, тъй като "руската система няма заден ход", Кремъл не се стреми да върне хората си, а амбициите на руския президент Владимир Путин стоят над всичко. "Той не искаше да получи хората си, те не го интересуват, може да горят в ада, те са никой. Интересуват го само собствените му амбиции. Той искаше да получи други отстъпки. Украйна не са съгласи. И аз съм много радостен, че предишната украинска власт не му даде каквото и да било. Наложи ни се да бъдем в затвора, случваха се още някакви неща, но не им отстъпихме", подчерта Сенцов.

Режисьорът сподели също, че в Русия са се опитали да го направят руски гражданин. Той напомни, че след незаконната анексия на Крим руските власти са обявили, че на всички жители автоматично ще бъде присвоено руско гражданство ако не откажат от него писмено в рамките на два месеца. Освен това руските власти са се опитвали да го накарат преди изборите през 2014 г. да даде показания срещу Виталий Кличко или други украински политици.

Режисьорът е успял да изнесе от руския затвор своя дневник, в който е описал 145-те си дни гладна стачка. Спомените му са описани в 15 тетрадки.

Задържането на Олег Сенцов и скалъпеният процес срещу него предизвикаха реакции в целия демократичен свят. ООН също призова Москва да освободи режисьора през 2018 година, по време на гладната му стачка с искане да бъдат освободени пленените украински моряци. Кремъл обаче пренебрегна апела на световната организация, както и призивите на известни интелектуалци и творци.