Нови масови протести срещу политическите репресии в Русия

Масовите протести в руската столица не стихват

 

Нови масови протести срещу политическите репресии се проведоха в няколко големи градове в Русия. Най-многолюден бе митингът в Москва, където на булевард „Сахаров“ се събраха повече от 20 000 души.

Демонстрациите бяха предварително съгласувани с властите и протекоха без инциденти и полицейско насилие, както се случи при летните протести.

Демонстрантите настояват да бъде прекратено така нареченото „московско дело“, по което вече има произнесени ефективни присъди, а процесите срещу други продължават. Подсъдими са участници в неразрешените масови протести в Москва в края на юли и началото на август. Повод за масовите демонстрации бе отказът на градската избирателна комисия да регистрира повечето опозиционни кандидати за местните избори на 8 септември.

Особено силен обществен отзвук предизвика присъдата на първа инстанция на три и половина години затвор на младия актьор Павел Устинов. Той беше обвинен, че е упражнил насилие спрямо служител на реда. Разпространените в интернет кадри от ареста на Устинов обаче не потвърждават версията на прокуратурата. Съдията на първа инстанция отказа да се запознае с видеоматериала. Адвокатите му обжалваха, предстои делото да се гледа на втора инстанция.

Присъдата на Павел Устинов предизвика нови масови протести срещу авторитарната власт в страната. Към тях се присъединиха дори близки до Кремъл журналисти, филмови звезди, дори депутат от управляващата партия на президента Владимир Путин изрази остро несъгласието си с несправедливата присъда на актьора.