Крадецът вика: Дръжте крадеца! Русия обвини България, че пренаписва историята

Мария Захарова

 

"България се занимава с пренаписване на историята, говорейки за донесените от Червената армия т.нар. репресии, това е опасна тенденция". Това заяви говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова в интервю за ТАСС. Повод за изявлението на Захарова е позицията на българското Министерство на външните работи, че "щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“. Повод за острата реакция на МВнР бе организираната от посолството на Русия изложба под надслов "Освобождението на България", чието откриване е на 9 септември. България определи свързването на тази дата с думата "освобождение" като подкрепа за "съмнителна историческа теза". "Ние прекрасно разбираме, че във всяка страна съществуват политически преференции и тенденции. Отчитайки, че това изявление бе направено по официална линия, нашето посолство реагира. Ние открито се изказахме, че е недопустимо да се изопачава историята. Това е опасна тенденция, защото е противозаконна", казва още Захарова.

След реакцията на българското външно министерство контролираните от Кремъл медии, а и не само те, вкупом излязоха с тенденциозни материали, често изопачавайки българската позиция. Всъщност пренаписването на историята в България е чисто руски патент. След 9 септември 1944 година организираният по съветски образец режим забрани редица автори, в учебниците се премълчаваше и или изопачаваше зловещата роля на Русия в българската история. Така цели поколения българи бяха манипулирани и имат изкривени представи за нашата „освободителка“. Премълчавани и изопачавани бяха и заветите на много български герои и борци за свобода по отношение на Русия, като Левски, Ботев, Захарий Стоянов, Стефан Стамболов (чиято роля в българската история бе почти заличена), Раковски и много други. Епохалният труд на Симеон Радев „Строителите на съвременна България“ пък бе премълчавано с десетилетия и второто му издание се появи чак през 1990 година. Така поколения българи бяха изкуствено превърнати в наивни русофили, което Кремъл не се колебае да използва и днес в пропагандните си акции.      

Междувременно посолството на Русия премахна от заглавието на изложбата израза "Освобождението на България" и сега тя ще бъде открита под името "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".