Киев и Москва си размениха по 35 арестанти

Режисьорът Олег Сенцов бе сред освободените от Москва арестанти

 

Украйна и Русия си размениха по 35 задържани, като финализираха преговорите, за които се говори още от август. Самолетите с арестантите от двете страни вече са кацнали в Киев и Москва, потвърждават официалните власти.  Сред затворниците, върнати в Украйна, е режисьорът Олег Сенцов, осъден на 20 години в колония със строг режим по обвинение, че е подготвял терористични актове в анексирания от Русия Крим.

Русия освободи и 24-те моряци, заловени в Керченския проток, както и осъдените вече украинци Владимир Балух, Павел Гриб, Николай Капрюк, Станислав Клих, Александър Колченко, Евгений Панов, Артур Панов, Алексей Сизонович, Роман Сушченко и Едем Бекиров.

Засега Русия не е потвърдила официално самоличността на руските граждани, освободени от Украйна.

Известно е, че сред затворниците, върнати в Москва, е главният редактор на украинската секция на руската агенция “РИА Новости” Кирил Вишински, когото Украйна обвинява в държавна измяна. Освободен е и Владимир Цемах, един от лидерите на паравоенните структури на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Присъствието на Цемах в списъка на затворниците за освобождаване, е било задължително условие на Русия, посочи ръководителят на службата за сигурност на Украйна Иван Баканов. Сред другите, освободени от Украйна, Би Би Си посочва Евгени Мефедов и Павел Долженков, арестувани за сблъсъците в Одеса през 2014 г., както и бившите украински войници Максим Одинцов и Александър Баранов, които преминаха на страната на Русия по време на анексирането на Крим.

Съобщения за размяна на затворници между двете страни се появиха още на 30 август, но по-късно бяха опровергани от властите. Размяната на задържаните става след настойчивите апели на западните демократични страни Русия да освободи незаконно задържаните украински моряци, както и други, арестувани по съмнителни обвинения.  

Американският президент Доналд Тръмп поздрави в Туитър Русия и Украйна за размяната на затворници. Той написа, че това "може би е първа гигантска крачка към мира" между двете държави. "Много добра новина", написа още президентът на САЩ.