Huawei с отчаян опит да преодолее забраната в САЩ

Опитът на Хуавей да отмени забраните чрез съда са обречени на провал, смятат експерти

 

Китайският технологичен концерн Huawei Technologies  прави последен отчаян опит да отмени американския закон, който забранява на федералните агенции и подизпълнители да купуват или използват оборудването на компанията поради риск за националната сигурност на САЩ. Адвокатите на Huawei ще се явят във федерален съд, в опит да убедят съдиите, че законът е противоконституционен опит на Конгреса да прогони компанията извън страната, като наложи „смъртно наказание“ заради предполагаеми минали престъпления и асоциации с китайското правителство.

Според експерти обаче това ще е трудна битка в съда, защото федералните съдии обикновено не са склонни да дават оценка на правителството по отношение на риска за национална сигурност. В съдебни казуси, при които може да се правят паралели с Huawei, апелативният съд на САЩ във Вашингтон потвърди през миналата година, че лабораторията на Kaspersky, руската компания за киберсигурност, не е била незаконно наказана с подобен закон, който я изключи от федералните компютърни системи поради нейните близки отношения с руското правителство. Конгресът на САЩ е на мнение, че Huawei може да бъде използвана от китайското правителство. Опасенията по отношение на китайския концерн не са от скоро. Доклад от корпорацията RAND от 2005 г. и доклад за министерството на отбраната за 2009 г. посочват, че Huawei има тесни връзки с китайските военни. С развитието на 5G технологията и очаквания експоненциален растеж на свързаните с интернет устройства необходимостта от защита на телекомуникационните мрежи от възможни кибер заплахи само ще се увеличава, поясняват властите. „Когато това се разглежда в светлината на дългогодишния анализ и постоянния поток от правителствени действия, санкциите за китайската компания представляват не само обмислен отговор, но и логичната следваща стъпка към по-нататъшната цел на Конгреса да гарантира, че Китай няма да получи стратегическа опора при мрежите на федералните агенции“, заявиха представители на правителството в иска си делото да бъде оттеглено.

Пазарът на Huawei в САЩ е много ограничен, но съдебните дела ще бъдат следени от други държави, които ще преценяват дали да разрешат оборудването на компанията в своите 5G мрежи, поясняват експертите.