Цената на петрола скочи след ударите с дрон. САЩ: Знаем кой стои зад атаката срещу Саудитска Арабия

Хусите удариха с дрон съоръжения на Арамко, САЩ подозира, че Иран стои зад атаките

 

Цените на петрола на международния пазар скочиха с над 10% след ударите с дрон срещу петролна инфраструктура в Саудитска Арабия, съобщава Би Би Си. Атаките предизвикаха свиване на производството на Саудитска Арабия наполовина. Така световното производство се сви с 5 процента. Цената на сорта Брент се повиши с 19% на 71,95 долара за барел. Американският лек суров петрол поскъпна с 15% до 63,34 долара за барел. Цените се понижиха леко след като президентът на САЩ Доналд Тръмп разреши използването на американския стратегически петролен резерв, ако се наложи стабилизиране на пазарите след нападението. Това може да спре нарастването на цените на петрола. Резервът на САЩ от стотици милиони барели суров петрол е бил използван само три пъти досега.

Саудитската държавна петролна компания „Арамко“ предупреди, че атаката срещу най-голямото в света съоръжение за добив на петрол може да намали световното производство с около 5,7 млн. барела дневно. От компанията обаче уверяват, че до няколко седмици ще възстановят обема на производството си.

Атаките с безпилотни самолети предизвикаха безпокойство в света. Отговорност за атаката поеха йеменските бунтовници хуси, които от години се сражават срещу коалицията, подкрепяна от Саудитска Арабия. Хусите имат мощната поддръжка на Техеран. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Иран стои зад атаките. Режимът в Иран побърза да опровергае думите му и ги обяви за „измама“. В Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп написа, че Вашингтон знае кой е отговорен за атаката, но предпочита да изчака партньорите му от Саудитска Арабия да кажат как искат да действат.

Саудитска Арабия е най-големият световен производител на петрол с износ от над 7 млн. барела дневно. Рияд обяви, че ще използва резервите си, за да продължи износът с нормални темпове тази седмица.