Британец, отровен с новичок, ще съди Русия за 1.25 млн. долара

Чарлз Роули

 

Британецът Чарлз Роули, който бе отровен през ятото на 2018 г. в Еймсбъри с нервнопаралитичното вещество новичок, възнамерява да осъди Русия и да поиска обезщетение в размер на 1, 25 млн.долара. Това съобщава пред Daily Mirror адвокатът му Патрик Макгуайър. „Чарли продължава да изпитва сериозни вторични ефекти от токсичното вещество, попаднало в организма му. Но той казва, че повече от всичко го безпокои установяването на истината за това какво точно се е случило“, разказва пред изданието Макгуайър. Роули се е обърнал към него за помощ, за да получи правосъдие. Макгуайър му предложил да внесе иск срещу руското правителство.

На 30 юни 2018 г. в град Еймсбъри в безсъзнание бяха открити Чарлз Роули и 44-годишната Доун Стърджис, която по-късно почина. В дома на Роули полицията откри флакон от парфюм със силно токсичния новичок, идентичен с онзи, от който през март 2018 г. пострадаха бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Разследванията по двата случая са обединени в едно. По-късно британските власти обвиниха Русия. Обвинението е много сериозно, защото атаката с подобни бойни отровни вещества се възприема като атака с оръжие за масово поразяване. Москва отхвърли обвиненията и твърди, че Русия е унищожила всички подобни бойни отровни вещества под контрола на Организацията за забрана на химическите оръжия.

През пролетта на 2019 година Чарлз Роули се срещна с посланика на Русия във Великобритания Александър Яковенко. Тогава руският дипломат съобщи, че е дал на британеца изчерпателни отговори по делото за Скрипал. Яковенко обаче призна, че здравето на мъжа постепенно се влошава и не е ясно какво ще стане с него.