Атаките срещу Саудитска Арабия идват от Иран, армията на САЩ е в бойна готовност

Саудитската компания Арамко бе атакувана с дронове през уикенда

 

Атаките срещу рафинерии в Саудитска Арабия през уикенда са извършени с крилати ракети от територията на Иран. Това разкриват американски представители, цитирани от световните медии. Според тях разузнавателните служби на САЩ са идентифицирали мястото, от което Иран е изстрелял крилати ракети и е изпратил дроновете за атаката срещу саудитската петролна инфраструктура в събота, съобщава Би Би Си. Високопоставен американски чиновник е уточнил пред Си Би Ес, че локациите са в Южен Иран – в северния край на Персийския залив. Саудитската противовъздушна защита не е осуетила нападението, тъй като е била насочена на юг – да предотвратява атаки от Йемен.  

САЩ продължават да събират доказателства за нападението, които ще бъдат представени пред международната общност, предимно пред европейските съюзници, на Общото събрание на ООН през следващата седмица. Представители на администрацията във Вашингтон изразяват пълна увереност, че атаките срещу саудитската петролна инфраструктура идват от Иран, но засега се въздържат да обявят подробности.

Информацията от неназованите източници от Белия дом бе косвено потвърдена от изявление на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. „Армията на САЩ е приведена в бойна готовност, заяви Пенс, цитиран от Ройтерс.

Междувременно цената на петрола падна с 5% след разпространената информация, че Саудитска Арабия ще възстанови производството до нормално ниво по-бързо от очакваното след атаките през уикенда.

Безпилотни самолети атакуваха рафинерии на "Сауди Арамко" в събота, което предизвика частично спиране на производството на петрол. Въпреки че отговорност поеха шиитските бунтовници хуси в Йемен, САЩ обвиняват Иран за инцидента. Техеран категорично ги отхвърля като "безпочвени".