Тръмп налага на Китай нови мита за 300 млрд. долара

Доналд Тръмп

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще наложи нови мита от 10 процента за внос на китайски стоки на стойност 300 млрд. долара, като мярката ще влезе в сила от 1 септември. Решението на Тръмп идва само ден след като приключи първият етап от търговските преговори между Вашингтон и Пекин.  С новите мита вече се обхваща целият внос от Китай. Стоки за 250 млрд. вече се обмитяват в САЩ с по-високи тарифи – 25 процента.

Тръмп обяви, че разговорите между двете страни продължават, но обвини Китай, че не спазва обещанието си да внася повече американски продукти за селското стопанство и че не прави достатъчно да ограничи продажбите на синтетичния опиат фентанил. "Нашите представители току-що се завърнаха от Китай, където проведоха конструктивни разговори, свързани с бъдеща търговска сделка. Мислехме, че имаме споразумение с Китай преди три месеца, но за съжаление, Пекин реши да преговори сделката преди подписването ѝ“, обяви Тръмп.

Вашингтон от години обвинява Китай, че краде технологии от САЩ. Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви преди дни, че Китай представлява по-сериозна заплаха за САЩ в икономическата сфера от всяка друга държава, включително от Русия. Той съобщи, че ФБР разследва повече от 1000 случая на икономически шпионаж и опити за кражба на интелектуална собственост. И подчерта, че почти всички следи водят към Китай.

Другият проблем пред преговарящите екипи на Вашингтон и Пекин е технологичният гигант Хуавей. САЩ имат доказателства, че с изграждането на 5G мрежата в някои европейски държави китайската компания може да шпионира в полза на Пекин, като по този начин не само застрашава националната сигурност на страната, но и е заплаха за разузнавателна информация, която споделят страните от демократичния свят.