Според Борис Джонсън сделката със САЩ е ключова за успешен Брекзит

Борис Джонсън и Доналд Тръмп

 

Според британския премиер Борис Джонсън търговската сделка със САЩ е ключова за успеха на Брекзит. Джонсън обаче уточни, че към момента има много препятствия пред свободната търговия между Обединеното кралство и Съединените щати и заяви, че се надява президентът Доналд Тръмп да промени подхода в предстоящото търговско споразумение между двете страни.   

Борис Джонсън и Доналд тръмп разговаряха на работна закуска на срещата на върха на Г7 в Биариц във Франция.

Ние възнамеряваме да използваме всички възможности, но те ще изискват от нашите американски приятели да направят компромиси и да променят своя подход, защото в момента има твърде много ограничения, заяви още Джонсън. От своя страна Доналд Тръмп повтори обещанието си за “много голяма търговска сделка” с Обединеното кралство, като заяви, че с напускането на ЕС Лондон ще свали „котва от крака си “, съобщи Би Би Си.

В началото на срещата на върха на Г-7 Джонсън посочи голям брой продукти от Обединеното кралство - от душ кабини до свински пайове - които по негови думи не са допуснати на американския пазар. „В Съединените щати остават редица значителни бариери пред британския бизнес, които не са широко разбрани“, коментира той.

Джонсън изрази надежда, че ще бъде сключена "фантастична сделка за свободна търговия", която по негови думи ще работи в интерес на британския бизнес.

Борис Джонсън и подръжниците на Брекзит са убедени, че напускането на ЕС и споразумение за свободна търговия със САЩ ще премахнат ограниченията и директивите на Брюксел, а възможностите на огромния американски пазар ще неутрализират евентуални загуби от търговията с Европа, като по този начин ще се изявят истинските възможности на британската икономика.