САЩ разполагат Ф-35 във Великобритания през 2021 г.

Американски Ф-35 ще бъдат базирани във Великобритания след 2 години

 

САЩ възнамеряват през 2021 г. да разположат изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-35 в базата на Кралските военновъздушни сили Lakenheath. Това съобщи на брифинг командирът на американските ВВС в Европа и Африка генерал Джефри Харигиан. "Нашата цел е да засилим оперативните възможности между САЩ и съюзниците, включени в програмата F-35", обяснява Харигиан.

САЩ са провели вече съвместни учения с тези изтребители. "По-специално съвместни учения с Италия, Хърватия и Словения, които ще интегрират системата за противоракетна отбрана в Европа. Вторият етап са ученията на силите за бързо реагиране", отбеляза командирът на ВВС. Харигиан коментира, че в рамките на тези обучения са демонстрирани възможностите за бързо разполагане на изтребители F-15 и F-35 в четири точки: в Латвия, Литва, Полша и Естония. "Важно е да се отбележи как оценяваме партньорството с Полша. Ще продължим да подкрепяме регионалното партньорство, но все още няма решение за разполагане на мисия в Полша. Работим в тясно сътрудничество с нашите партньори, за да продължим дискусиите."

F-35 е многоцелеви самолет от пето поколение способен да носи ядрено оръжие.

Харигиан коментира още, че Вашингтон и Анкара остават "много близки" на военното ниво, въпреки острите критики на Вашингтон заради закупуването на руските системи С-400. Това не ограничава обхвата на американските операции от военната база Инджирлик.

"Очаквам ситуацията да се коментира по-всеобхватно, по-широки политически въпроси, които ще бъдат разгледани на това ниво. На военно ниво обаче ние оставаме много близки с нашите турски партньори и не предвиждам бъдещи промени", допълва той.

По думите му, връзката между командира на ВВС на САЩ, разположени в Инджирлик и неговите турски колеги "остават невероятно силни. Турските ВВС продължават както преди, да ни подкрепят мащабно", допълни Харигиан.