САЩ и Великобритания договарят търговско споразумение за след Брекзит

Джон Болтън потвърди обещанието на Тръмп за споразумение с Лондон

 

САЩ и Великобритания договарят частично търговско споразумение, което да влезе в сила на 1 ноември, ден след напускането на ЕС от Обединеното кралство. Разговорите се провеждат между съветника на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън и британския министър на търговията Лиз Трус. Те трябва да подготвят подписването на пътна карта за търговската сделка, съобщава Ройтерс. Документът може да бъде парафиран на срещата на върха на Г-7 във франция още този месец. Болтън е обсъдил и с финансовия министър на Великобритания Саджид Джавид временното търговско споразумение, което да обхване всички сектори на икономиката. Такава сделка би могла да продължи шест месеца.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 31 октомври, а премиерът Борис Джонсън заяви, че е готов да изведе страната от ЕС без сделка, въпреки че се надява да осигури споразумение с Брюксел.

По време на двудневно посещение Болтън каза на британския премиер Борис Джонсън, че президентът Доналд Тръмп иска да види успешното излизане на Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври и Вашингтон ще бъде готов да работи бързо по споразумение за свободна търговия между САЩ и Великобритания. Широкообхватна търговска сделка със САЩ, смятан за най-близкия съюзник на Великобритания, е много ценна придобивка за привържениците на Брекзит. Тя им бе обещана публично от Доналд Тръмп преди време, за да ги насърчи да напуснат ЕС. Привържениците на Брекзит са убедени, че по този начин ще покажат истинските възможности на Великобритания, без бюрократичните ограничения на Брюксел. Такава търговска сделка със САЩ не само ще парира евентуални затруднения в търговията с европейските страни, но и ще даде мощен тласък на британския бизнес.