От Съвета на Европа с остра критика към Русия за полицейското насилие

Полицията в Москва арестува стотици протестиращи

 

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа - Дуня Миятович, написа отворено писмо до министъра на вътрешните работи на Русия Владимир Колоколцев, в което отправя остра критика заради полицейското насилие по време на протестите в Москва. Русия е призована да преразгледа "методите и критериите, прилагани от полицейските служители при задържането на лица по време на мирни събрания".

"Като се имат предвид многобройните съобщения за прекомерна употреба на сила от силите за сигурност по време на протестите на 27 юли 2019 г., настойчиво ви призовавам да осигурите обучение за полицейските служители, които се занимават с опазване на обществения ред, за да бъдат подготвени съобразно стандартите в сферата на човешките права, особено по отношение на правото на защита от насилие."

Миятович иска от Колоколцев информация дали са били предприети проверки по отношение на служителите, допуснали нарушаване на човешките права при акцията на 27 юли. Особено тревожен според нея е фактът, че силите за сигурност са използвали маски, което прави невъзможно идентифицирането на служителите, виновни за прекомерната употреба на сила.

Преди няколко дни стана ясно, че председателят на мониторинговата комисия на ПАСЕ, Роджър Гейл, който е и водач на британската делегация, иска да се преразгледа връщането на правото на глас на Русия в организацията.

Междувременно в руската столица продължават арестите на опозиционери, съобщават световните медии. Броят на задържаните по време на протестите през уикенда надхвърли 1000. От тях 50 души получиха присъди - арест с различна продължителност и глоби. Общо осъдените участници в двете масови акции са над 500.

В социалните мрежи непрекъснато се появяват съобщения за арестувани участници в протестите и случайно преминаващи, които силите за сигурност са сметнали за демонстранти. Появиха се коментари, че със задържането на активисти се цели "обезглавяване" на протеста и предотвратяване на следващи акции - такава се планира за 10 август.