Макрон: Без Русия в Г-8, докато не се реши кризата в Украйна

Срещата на Макрон и Путин не промени мнението на френския президент за връщането на Русия в Г-7

 

Връщането на Русия в групата на страните от Г-7 без разрешаване на кризата в Украйна ще бъде „стратегическа грешка“ и проява на „слабост“. Това заяви президентът на Франция Еманюел Макрон. Изявлението му е няколко дни след срещата му с Владимир Путин. „Това ще бъде стратегическа грешка за нас и благославяне на тези времена на безнаказаност“, каза Макрон. Според него групата на най-развитите страни трябва да постави на Москва определени условия за връщането на Русия в Г-7.

Русия бе изхвърлена от Г-8 след инвазията и анексията на украинския полуостров Крим през март 2014 г. Така Г-8 се превърна в Г-7. Освен това Кремъл подкрепя сепаратистите в Източна Украйна в конфликт, довел до смъртта на 13 хил. души от април 2014 г. насам.

Според френския държавен глава, след като причината за изхвърлянето на Русия е кризата в Украйна, то нейното разрешаване е абсолютно условие за връщането ѝ. Макрон бе подкрепен и от германския канцлер Ангела Меркел и министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън. Джонсън припомни и случая с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия преди година в Солсбъри. „Като вземем предвид случилото се в Солсбъри, употребата на химическо оръжие на територията на Великобритания, продължаващата нестабилност, гражданската война в Украйна, както и провокациите от страна на Русия там, но и на още много други места по света, все още не може да става дума за връщане на страната сред Г-7“, каза Джонсън.

Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви в подкрепа на завръщането на Русия в Г-7 за следващата среща на групата, което ще се проведе на американска земя. Според него групата трябва да е Г-8, защото много от обсъжданите неща са „свързани с Русия“.