Лявата СИРИЗА раздавала златни пенсии по 24 000 евро месечно

Орязването на пенсии в Гърция предизвика масови протести

 

Новото гръцко консервативно правителство на Кириакос Мицотакис обяви, че спира шокиращо високи пенсии, които лявата СИРИЗА е раздавала на избрани хора. Мнозинството от гръцките пенсионери са шокирани от новината, пише изданието „Български новини“.

"Златни пенсии са отпускани по времето на СИРИЗА, като те са били предназначени само за избрани хора - адвокати, директори на държавни компании и журналисти, пишат на първите си страници водещи гръцки медии. Данни за тези случаи изнесе новият министър на труда Янис Вруцис. "Когато поех поста, заварих шокиращи данни. Заварих изчислени пенсии в размер от 10 хиляди евро до 20 и дори до 24 хиляди евро на месец! Поисках обяснения. Защото това означава, че на човек за десет години трябва да се изплатят 3 милиона евро", допълни той.

Повече от година предишното правителство е било запознато със случая, но не реагирало, а дори подготвило документите за нова партида "златни пенсионери".

Със заповед на министър Вруцис след гласуване в парламента се спира изплащането на тези пенсии Размерът им се преизчислява, като се поставя таван от 4 хиляди евро пенсия на месец в редки случаи на осигуровки в изключително големи размери.

Обикновените гръцки пенсионери, чиито пенсии по време на кризата бяха орязани 12 пъти, са шокирани след разкритията и ги нарекоха "трагедия". Премахва се и задължителната досега атестация на предишния работодател за причините за напускане на служителя.