Германската икономика тръгва към рецесия

германската иконочмика се запътва към рецесия, смятат немски и международни експерти

 

Германската икономика тръгва по пътя на рецесията, предупреждават икономисти. Най-силната икономика в ЕС бе моторът на европейската икономика през последните години, но за първи път от 8 г. икономическите показатели са тревожни и показват тенденция към свиване на брутния вътрешен продукт и рецесия, смятат експерти, цитирани в германски и международни медии.  

Бундесбанк и анализатори, цитирани от Ройтерс, очертават спад от 0.1% през второто тримесечие заради лоши резултати в производството и услугите. При ръст от 0.4 на сто през първото тримесечие това е разочарование за страната в момент, когато средният в еврозоната (0.2 на сто) остава положителен. Търговската война между САЩ и Китай, Брекзит и трудностите за автоиндустрията създават нагласа експортно ориентираната икономика на Германия да понесе още удари. Ако спадът се повтори и през третото тримесечие, това би повело страната към сигурна рецесия. Това би била първата рецесия - две поредни тримесечия спад - от 2013 г. насам.

Според Ахим Вамбах, президентът на Центъра за европейски икономически изследвания, повишеният риск от Брекзит без сделка също се отразява на германската икономика. Очаква се икономическите индикатори, сигнализиращи за рецесия, допълнително да се влошат в следващото десетилетие, смята Вамбах.

Икономическите затруднения на Германия личат и от данните за промишленото производство (5.2% спад за година) и износа (8% спад) миналата седмица. Не всички сектори бележат понижение, тъй като пазарът на жилища, общественият сектор и част от услугите продължават да растат, но според "Файненшъл таймс" забавянето ще обхване и тях, а през юни създадените работни места са едва 1000 при 44 хил. средно на месец за последните пет години.