Германската авиация приземена, само четвърт от изтребителите им летят

Три четвърти от германските изтребители не са годни за полет

 

Германските военновъздушни сили са в най-ниската си точка на готовност, те не успяват да отговорят на минималните изисквания на НАТО. Германия не разполага с достатъчен брой годни самолети, а почти половината от немските пилоти нямат необходимите 180 летателни часа, каквито са стандартите на Алианса.

Само 512 от 875 пилоти на ВВС са изпълнили изискванията за летателни часове годишно, призна германското правителство в писмен отговор на парламентарен въпрос. Това признание предизвиква сериозна загриженост сред партньорите от НАТО.

„Luftwaffe е в ниска точка на готовност“, признават германските генерали от ВВС. „Самолетите са приземни поради липса на резервни части и не са годни за полет“, твърдят висши немски военни.  През февруари стана ясно, че миналата година само 39 от 128-те бойни самолета Eurofighter и 26 от 93-те по-стари изтребителя Tornado са били в готовност за бой или за обучение.

Изнесените данни очертават мащаба на проблемите пред Анегрет Крамп-Каренбауер, която пое министърът на отбраната миналия месец. Германия отдавна е критикувана от САЩ заради ниския дял на разходите за отбрана. Президентът Доналд Тръмп неведнъж призовава Берлин да постигне изискването на НАТО да отделя 2% от БВП за отбрана. Въпреки обещанията на канцлера Ангела Меркел и на новия военен министър Крамп-Каренбауер да направят усилия в тази посока, текущите германски разходи за отбрана остават само в размер на 1,3 на сто от БВП.

Поради ситуацията в сектора на отбраната много немски пилоти напускат военновъздушните сили, защото не могат да летят достатъчно. Шестима пилоти подадоха оставка през първата половина на 2018 г., за сравнение те са били общо 11 през предишните пет години.