Ердоган с нова провокация към САЩ и НАТО, купува руски СУ-57

Ердоган все повече затопля отношенията с Путин и се отдалечава от САЩ и НАТО

 

Анкара възнамерява да купи руски изтребители СУ-35 и СУ-57. Това е резултат от разговорите между турския президент Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Информацията е водеща в повечето турски медии. „Като няма Ф-35, има СУ-57“, пишат водещи турски издания, намеквайки за отказа на САЩ да предоставят на Анкара изтребителят от пето поколение Ф-35 заради покупката на руските зенитно-ракетни системи С-400. Според Вашингтон те са несъвместими със системите на НАТО и биха могли да придобият секретни технологии от Ф-35.  

Турският президент обаче пренебрегна предупрежденията на САЩ и финализира сделката с Москва. По време на посещението си в Русия вчера Ердоган, придружен от Путин, разгледа много военни самолети и хеликоптери. Двамата лидери обсъдиха редица важни въпроси, сред които ситуацията в Сирия и в частност създаването на зона за сигурност в района на турско-сирийската граница.

Турският президент се е интересувал от възможността за купуване на СУ-57, като по този начин отправя нова провокация към Вашингтон.

Все още няма официална реакция от САЩ по повод новото предизвикателство на Ердоган. Очаква се по темата да се произнесе и НАТО, тъй като руските оръжейни системи в Турция биха могли да компрометират инфраструктурата за сигурност на Алианса.