Ердоган към Путин: Бомбардировките в Идлиб застрашават Турция

Реджеп Ердоган

 

Бомбардировките в Идлиб, Северозападна Сирия, причиняват "голяма хуманитарна криза" и застрашават националната сигурност на Турция. Това е заявил турският президент Реджеп Ердоган на руския си колега Владимир Путин в телефонен разговор. За проведения разговор съобщават от турското президентство,цитирано от „Хюриет“.

Ердоган е посочил, че ударите, извършвани от „сирийския режим“ нанасят ущърб на усилията за намиране на решение в Сирия и от гледна точка на турската национална сигурност се превръщат в "много сериозна заплаха". Ердоган съвсем дипломатично е спестил мащабното руско участие във въздушните удари в Идлиб, които предизвикаха сериозно безпокойство на Запад. Редица международни организации предупредиха Москва да не бомбардира цивилни обекти, включително болници. Бе подготвена и специална директива в ООН, но тя бе блокирана от руските представители в международната организация.   

Турция и Русия се договориха миналия септември да превърнат Идлиб в зона за деескалация, където актовете на агресия са изрично забранени. "Сирийският режим и неговите съюзници последователно нарушават условията на прекратяването на огъня, провеждайки чести атаки в зоната", пише Хюриет. „Съюзниците“ всъщност са руските военни. Към момента в зоната за деескалация се намират 4 милиона цивилни, включително стотици хиляди, разселени през последните години от силите на Асад от цялата страна.

Обстановката в региона рязко се влоши след масираната атака на сирийските правителствени сили, активно подкрепяни от руски войски. Упрекнат за участието на Москва в атаките, Путин обясни пред френския президент Еманюел Макрон, че Русия подкрепя нападенията на сирийската армия срещу "терористи" в северозападната провинция Идлиб. Според редица правозащитни организации обаче там се извършват нападения и срещу цивилни обекти като болници и бежански лагери.

Турция също даде жертви в ожесточаването на огъня в Идлиб. В понеделник Сирия обяви, че турски бронетранспортьори са нарушили границата и са влезли в град Саракиб. Трима души бяха убити и 12 ранени при въздушни удари срещу турски военен конвой, пренасящ боеприпаси.