Болтън: Москва използва крадени американски технологии за новите си оръжия

Джон Болтън

 

При разработването на свръхзвуково оръжие Русия се възползва от технологии, откраднати от САЩ. Това заяви съветникът на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност - Джон Болтън, в интервю за "Гласът на Америка". Болтън бе помолен да коментира взрива край Архангелск, където при неуспешно изпитание избухна ракета, най-вероятно прехвалената „Буревестник“. Още преди да бъде създадена руският президент Владимир Путин я обяви за „непобедима“. При взрива радиацията в района се е повишила 20 пъти над допустимото, алармираха природозащитни организации.  

"Въпреки че по обем руската икономика е съпоставима с холандската, тя харчи толкова средства за военни цели, че би могла не само да модернизира ядрения си арсенал, но и да създава нови носители, ракети с управляем боен блок, свръхзвукови крилати ракети, използвайки в голяма степен откраднати от САЩ технологии", коментира Болтън.

След взрива край Архангелск на 8 август американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ разполагат с много по-съвременни и технологични оръжия. Политически наблюдатели определят като ирония новите ограничения на властите в Русия за руските учени в контактите им със западни колеги. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков защити поредните забрани на Москва с необходимостта да се вземат мерки срещу промишления шпионаж и кражбите на технологии. Русия от години се слави като един от най-големите крадци на западни технологии, редом с Китай.