Руският опозиционер Навални пак зад решетките

Алексей Навални

 

Известният руски опозиционер Алексей Навални ще влезе зад решетките за 10 денонощия заради участието си в неразрешен протест в подкрепа на арестувания журналист Иван Голунов. Присъдата е на съд в Москва, който му налага наказание заради участие в протестната демонстрация на 12 юни. Съдът го призна за виновен в повторно нарушение на установения в Русия ред за провеждане на митинги. Навални е отведен в ареста директно от съдебната зала. Известният опозиционер е бил подготвен за съдебното решение, защото е пристигнал в залата с вещи, разрешени за престоя в ареста. 

Според протокола от съденото заседание Навални е бил в „група не по-малко от 700 души и е участвал в неразрешено шествие по улиците на Москва“. Според съда групата е създала пречки пред функционирането на обществения транспорт, както и на официални мероприятие за Деня на Русия. За подобни нарушения руският закон предвижда глоба до 300 000 рубли, принудителен труд до 200 часа или задържане до 30 денонощия. Алексей Навални не се призна за виновен. „Аз просто вървях със съзнанието, че московската полиция много обича да ме задържа и нищо не съм скандирал. Всяка секунда от моето участие там е заснета от някого“, заяви Навални пред магистратите.

Демонстрацията от 12 юни в Москва се проведе в подкрепа на арестувания по-рано журналист Иван Голунов. Властите обаче отказаха да дадат разрешение за шествието и по време на демонстрацията бяха задържани няколкостотин души, сред които и Навални. Няколко дни по-късно, на 16-ти, се проведе нов протест, вече разрешен, на който се издигнаха искания за преразглеждане на присъдите по чл. 228 от НК. Протестиращите заявиха, че той се използва редовно от властта за репресии над журналисти и активисти за граждански права.