Британският посланик в САЩ с оставка след критика от Тръмп

Ким Дарок

 

Британският посланик в САЩ Ким Дарок заяви, че е подал оставка. Това става ден след като президентът Доналд Тръмп заяви, че Дарок „не е харесван и одобряван в САЩ, ние повече няма да работим с него“.

Повод за гневните думи на Тръмп станаха изтекли в неделя в медиите грами на Ким Дарок до Лондон, в които той нарича администрацията на Белия дом „некомпетентна и нестабилна“. Първоначално британският премиер Тереза Мей защити посланика си и обвини хората, отговорни за изтичането на документите на посолството в медиите. Тя нарече този теч „злонамерен“ и заяви, че „има пълно доверие в Дарок“. Според говорител на правителството Мей не била съгласна с оценките на посланика си във Вашингтон. Тази сутрин обаче Тереза Мей е разговаряла с Дарок и му съобщила, че „има нужда да подаде оставка“. Тя е заявила, че „доброто управление зависи от способността на държавните служители да дават пълноценни и честни съвети“.

"Заради изтичането на официални документи от това посолство имаше много спекулации за позицията ми", пише Дарок в писмото, с което обявява оставката си, цитиран от Ройтерс. "Искам да сложа край на тези спекулации. Заради сегашната ситуация е невъзможно за мен да изпълнявам ролята си така, както бих искал."