Британия търси съюзници за защита на корабите в Залива от Иран

Танкерите в Персийския залив не са в безопасност заради агресивността на Иран

 

Великобритания търси съюзници в Европа за защита на търговските кораби в Персийския залив. Това става дни след като Иран задържа танкер под британски флаг, което Лондон определя като "държавно пиратство" в стратегическия воден път, съобщава Ройтерс. Министърът на външните работи Джеръми Хънт обяви  плановете на правителството пред парламента след заседание на комисията по извънредни ситуации. Тя бе свикана заради пленяването на танкера "Стена Имперо" от ирански командоси в Ормузкия проток.

"Според международното право Иран няма право да възпрепятства преминаването на кораба - нито да се качват на него. Следователно това е акт на държавно пиратство", заяви Джеръми Хънт пред депутатите. "Сега ще се стремим да създадем европейска мисия за морска защита, която да подкрепя безопасното преминаване както на екипажа, така и на товара в този жизненоважен регион", допълва Хънт.

Действията на Лондон показват много възможен преход от хладното отношение на ЕС към исканията на САЩ за международна коалиция срещу Иран в Залива. Когато на среща на НАТО американски представители представиха план за широка коалиция в Залива, много от съюзниците в Алианса отказаха да участват. Великобритания, Франция и Германия пък се противопоставят на решението на американския президент Доналд Тръмп миналата година да се откаже от международното споразумение, което даде на Иран достъп до търговия в замяна на ограничения в ядрената им програма. ЕС дори създаде специална бартерна схема, която да позволи търговия с Иран, заобикаляйки американските санкции. Въпреки това режимът в Техеран намери действията на ЕС за недостатъчни и започна да обогатява уран над лимита, определен в споразумението.

Войнствената реторика на Иран се превърна и в действия срещу Лондон със задържането на британския танкер "Стена Имперо" в петък. В същото време САЩ разполагат с ударна военноморска група в Персийския залив и флот, който е много по-мощен от комбинираните сили на европейски съюзници. Според плановете на Вашингтон обаче ще се работи за създаване на коалиция. От Пентагона обявиха, че до седмица-две ще стане ясно кои страни имат политическа воля да се присъединят към коалицията за защита от Иран, чиито действия стават все по-агресивни.