Близки на руския опозиционер Навални подозират, че е бил тровен в килията

Властите в Русия редовно арестуват опозиционера Навални

 

Близки на известният руски опозиционер Алексей Навални се опасяват, че той е бил тровен с неизвестно вещество в килията. Те изразиха своите подозрения след като Навални бе преместен от ареста в болница заради „странна алергия“.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш заяви в Туитър, че причината за алергичната реакция не е ясна, както и че той никога не е имал алергия. По думите на личната му лекарка Анастасия Василиева известният критик на Кремъл има отоци по клепачите и веждите, абсцеси по врата, гърба, торса и лактите. Тя също не изключва възможността кожата му да е била подложена на отровното въздействие на неизвестно химическо вещество в килията.

Адвокатката на Навални Олга Михайлова пък сподели във Фейсбук, че е успяла да види за кратко клиента си, но след бурен скандал с полицаите, охраняващи стаята му в болницата. Тя също е на мнение, че внезапната алергия е твърде странна. "Сериозна алергична реакция на неизвестен алерген и отоци по лицето се явяват на човек, който никога не е страдал от алергия през 43-годишния си живот", посочва адвокатката в социалната мрежа.

Миналата седмица Алексей Навални бе осъден на 30 дни затвор заради „нарушаване на правилата за демонстрация“. Той бе задържан пред дома си от полицията два дни преди мащабния протест в Москва срещу отказа на Избирателната комисия да регистрира опозиционни кандидати за местния парламент в руската столица. При демонстрацията бяха арестувани над 1400 души, сред които и някои от недопуснатите до вота през септември кандидати.