Втори шамар за Ердоган на вота в Истанбул, опозицията води с 8 процента

Втори голям шамар за Ердоган - губи Истанбул с още по-голяма разлика

 

Турският президент Реджеп Ердоган получи втори голям шамар на кметските избори в Истанбул. Кандидатът на опозицията Екрем Имамаголу води с 8 процента пред бившия премиер и кандидат от партията на Ердоган - Бинали Йълдъръм, показват първите прогнозни резултати, публикувани от Анадолската агенция.

На пресконференция Йълдъръм обяви, че „засега“ води неговият опонент и го поздрави за резултата. Световните информационни агенции отбелязват, че на редовните избори на 31 март Йълдъръм и управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган отказаха да признаят поражението си. Последвалите жалби и подозираният натиск от страна на Ердоган над Висшата избирателна комисия обаче доведоха до касиране на редовните избори и повторен вот. При неколкократно преброяване на гласовете Имамоглу бе обявен за победител в изборите и кмет Истанбул, като разликата между двамата претенденти бе само 13 000  гласа. На изборите за кмет на икономическата столица на Турция гласуват над 10 милиона избиратели.  При повторния вот обаче се оказва, че опозиционната  Републиканска народна партия (РНП) води още по-убедително. Според официалната Анадолска агенция към момента Имамоглу води с 53.6% от гласовете, за Йълдъръм са 45.3% от бюлетините. Преброени според сайта на агенцията (към 19.30 ч. българско време в неделя) са над 97% от гласовете.

Анадолската агенция единствена има право да огласява изборни резултати, но тъй като е под контрола на Ердоган,  световните медии предупреждават данните ѝ да се приемат с резерви и да се чакат тези на ЦИК.

 

Тагове