Тръмп: Европа да плаща повече за сирийските бежанци в Турция

Ердоган и съпругата му в Белия дом

 

Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци в Турция, защото сега Анкара плаща почти всичко. Това заяви американският президент Доналд Тръмп по време на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Ердоган във Вашингтон. "Аз съм голям фен на президента Ердоган, зная, че е сложно, но прекратяването на огъня в Сирия се спазва", каза още Тръмп.

Закупуването руски противовъздушни системи С-400 от Турция е голямо предизвикателство, допълни президентът на САЩ. Той обаче изрази оптимизъм, че въпросът ще бъде разрешен. Ердоган от своя страна подчерта, че противоречията във връзка с турското участие в програмата за самолетите Ф-35 и закупуването на руските противовъздушни комплекси могат да се разрешат само чрез диалог. Той посочи, че Турция може да закупи и системите „Пейтриът“, ако получи предложението, което иска. Ердоган посочи и общата борба срещу тероризма, като заяви, че въпросът за екстрадицията на проповедника Фетхуллах Гюлен отново е бил поставен по време на срещата между двамата лидери.

Срещата между президентите на Турция и Съединените щати в Белия дом бе съпътствана от протести. Демонстрантите развяваха кюрдски и американски знамена. Чуваха се възгласи "Ердоган вън от Сирия". Полицейското присъствие беше засилено, но този път до сблъсъци не се стигна, за разлика от посещението на турския президент през 2017 година. Визитата на Ердоган в Белия дом предизвика остри критики и от двете партии в Конгреса. Турските сили и подкрепяните от тях милиции в Сирия са обвинявани във военни престъпления и етническо прочистване срещу кюрдите. Анкара все повече се сближава с Русия, което силно притеснява САЩ, както и ЕС и НАТО.