Тръмп към Путин: Не се месете в изборите!

Тръмп и Путин разговаряха за първи път след година

 

Доналд Тръмп, по време на срещата на Г-20 в Осака, предупреди Путин да не се месят на изборите в САЩ.

Според руския президент  срещата му с Тръмп е добра възможност за диалог, особено на фона на напрежението между двете страни по много въпроси. Двамата лидери не са се срещали повече от година.  

Тръмп и Путин разговаряха повече от час, но размениха няколко думи по време на протоколните снимки преди това. От Белия дом уточниха, че Путин и Тръмп са обсъдили обстановката в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна. Двамата лидери са се съгласили, че „подобряването на отношенията между САЩ и Русия е в интерес както на двете страни, така и на целия свят", се отбелязва в съобщението на Белия дом. Тръмп и Путин също така са се договорили да продължат обсъждането на съвременен модел на контрол над въоръженията, като американският президент е призовал Китай да бъде включен в него, се уточнява в прессъобщението на Белия дом.

Според руските медии по-късно стана ясно, че Путин е поканил Тръмп да вземе участие в отбелязването на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война, както руснаците наричат Втората световна война.

Отношенията между САЩ и Русия са в най-ниската си точка от Студената война насам, въпреки че двамата лидери демонстрират добри професионални връзки. Тръмп отложи последния си разговор с Путин по време на срещата на Г-20 в Аржентина през ноември, след като Русия задържа два украински кораба в Азовско море. САЩ също така обвинява Русия, че не спазва Споразумението за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег, а Москва отрича. Между двете страни има разминаване и по въпроса за кризата във Венецуела, която е съюзник на Кремъл и основен пазар за руски оръжия.

 

Тагове