САЩ и Китай обявиха възстановяване на търговските преговори на срещата на Г-20 в Осака

Доналд Тръмп се ръкува със Си Цзинпин на срещата в Осака

 

САЩ и Китай обявиха възобновяване на търговските преговори. Това стана на среща на президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин в Осака. В Япония се провежда среща на Г-20, на която много от водещите световни лидери провеждат срещи на четири очи.

След срещата си с президента на Китай в кулоарите на форума Доналд Тръмп заяви, че преговорите са "отново в ход". По думите му срещата е преминала "отлично".

Съобщението е на Ройтерс, като агенцията се позовава на Синхуа. Според информацията двамата лидери са решили да търсят начини за деескалация на търговската война между двете най-големи икономики в света. Спорът между двете държави и наложените мита и ограничения причиниха загуби за милиарди долари, като сред най-пострадалите е китайският технологичен гигант Хуавей. Вашингтон твърди, че китайската компания, която изгражда 5G мрежата в някои европейски държави, може да се добере до чувствителна информация, включително в областта на отбраната.

Демонстрираните в Осака добри отношения между президентите Тръмп и Цзинпин дават основания на политическите наблюдатели да прогнозират затопляне на отношенията между двете държави и да дадат път на нови двустранни преговори по спорните теми.

 

 

Тагове