Пентагонът: Руската агресия по света удължава агонията на хората, НАТО се адаптира към заплахите

Марк Еспър

 

"Военната активност на Москва в Близкия Изток, във Венецуела и на други места по света удължава страданията на хората и осигурява подкрепа за автократичните режими". Това заяви на пресконференция в Брюксел изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Марк Еспър. Той увери, че САЩ ще спазват договора за ракетите с малък и среден обсег до последната минута на неговото действие.

Еспър бе категоричен, че с действията си Русия разпалва агресия в Европа и по света и НАТО трябва да е готов да отговори на тези предизвикателства. По думите му САЩ ще направи всичко възможно, за да се адаптира Алиансът към необходимото ниво за сдържане и отбрана. „За каквато и форма на руска агресия да става дума“, заяви шефът на Пентагона. Той напомни, че 30 години след падането на Берлинската стена Русия продължава да се стреми към контрол над съседите си и се намесва в демократичните процеси в суверенни страни.

Еспър заяви, че САЩ са започнали разработването на конвенционални неядрени ракети със среден обсег, които ще бъдат разположени в Европа и ще станат част от европейската система за противоракетна отбрана. Той уточни, че САЩ не планират разполагане на ядрени оръжия в Европа. И допълни, че Москва развива потенциала си в космоса и киберпространството. Според информация на Вашингтон през 2020 г. Москва ще похарчи 28 милиарда долара за модернизация на ядрените си ракети.

САЩ обявиха, че започват оттегляне от договора за ракетите с малък и среден радиус на 2 февруари, след като многократно уличаваха Русия в нарушаване на това споразумение. След това Москва също обяви, че се оттегля от договора, като заяви, че отговаря огледално на действията на САЩ.

 

Тагове