Обвиниха четирима проруски сепаратисти за свалянето на малайзийския боинг с 298 жертви

След години разследване обявиха заподозрените за свалянето на малайзийския боинг над Източна Украйна

 

Международният разследващ екип посочи четиримата заподозряни за свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна през 2014 година. При инцидента загинаха 298 души. Според разследването четиримата са съпричастни към доставката на зенитната установка „Бук“ от Русия в конфликтната зона в Украйна, където се водеха боеве между сепаратистите и правителствените сили.   

Ракетният комплекс „Бук“ е бил предоставен от руската армия на проруските сепаратисти и е бил използван за свалянето на пътническия самолет. Заподозрените са трима руснаци - Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов, както и гражданинът на Украйна Леонид Харченко. И четиримата са работели за разузнаването на сепаратистката Донецка народна република (ДНР) по време на атаката, изтъкнаха разследващите. Самопровъзгласилата се ДНР се поддържа политически и военно от Русия. Заподозрените вече са обявени за международно издирване.

Разследващият екип е съставен от детективи и прокурори от Холандия, Малайзия, Австралия, Белгия и Украйна. Още миналата година те обявиха, че без съмнение ракета от комплекса "Бук" е поразила боинга от полет MH17 на Малайзийските авиолинии. Зенитният комплекс идва от руската 53-а зенитна ракетна бригада с база в Курск. Разследващите добавиха, че разполагат с доказателства, че Русия е осигурила ракетната установка. Бяха разпространени и кадри от установката "Бук", влизаща от Русия в Украйна преди атаката и връщаща се обратно след атаката.

Русия отхвърля тези твърдения и продължава да твърди, че нито един зенитноракетен комплекс не е прекосявал украинско-руската граница.