НАТО даде на Русия срок до 2 август да се върне към ракетния договор

Йенс Столтенберг

 

НАТО дава на Русия срок до 2 август да се върне към прилагането на договора за унищожаване на ракетите с малък и среден обсег. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди срещата на министрите на отбраната на страните от алианса. Тя ще се проведе в сряда и четвъртък. За следващата седмица пък е насрочено заседание на Съвета НАТО-Русия.

„Призоваваме Русия да поеме по отговорния път и да се върне към спазването на договора за ракетите с малък и среден обсег. За съжаление, не виждаме желание за това“, заяви Столтенберг. Той допълни, че ако Москва не реши да спазва ракетния договор, НАТО ще трябва да предприеме действия. „Няма да дадем огледален отговор, не възнамеряваме да разполагаме нови ядрени ракети в Европа. Нашият отговор ще е отбранителен. Не искаме нова надпревара във въоръжаването“, каза Столтенберг.

САЩ и НАТО искат Русия да унищожи ракетите 9M729/SSC-8, които могат да носят ядрено оръжие. Москва отрича да е нарушавала Договора за забрана на ракетите с малък и среден обсег. Ако не бъде постигнато споразумение, САЩ ще напуснат договора на 2 август. С това ще отпаднат ограниченията да разработва ракети с наземно базиране и обхват 500-5500 км, способни да носят ядрени бойни глави.

На 1 февруари президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати прекратяват участието си в договора с аргумента, че Русия го нарушава. Още на следващия ден руският президент Владимир Путин заяви, че ще отговори огледално. Миналата седмица Държавната дума одобри предложения от Путин законопроект за напускане на договора.

 

Тагове