Помпео предупреждава Тереза Мей за риска с Huawei

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристига в Лондон следващата седмица

 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще предупреди британския премиер Тереза Мей на срещата им следващата седмица в Лондон, че компанията Huawei представлява риск за сигурността на гражданите. Това съобщава в аванс The Telegraph.co.uk, позовавайки се на свои източници. По време на посещението си Помпео ще разговаря и с външния министър Джереми Хънт. Вашингтон предупреждава, че достъпът на Huawei до 5G мрежата в Обединеното кралство може да навреди и на технологичното сътрудничество със САЩ.

На 24 април в британските медии се появи информация, че Huawei ще участва в изграждането на 5G  мрежата във Великобритания, макар и в "некритични" компоненти. Китайският технологичен гигант обаче няма да доставя оборудване, което може да се използва за идентифициране на мобилни устройства, да насочва обаждания и да събира и предава данни. Това е било решено на заседание на Съвета за национална сигурност, председателствано от Тереза Мей. Изтичането на тази информацията в британските медии предизвика скандал, тъй като заседанията на Съвета са строго конфиденциални

По-късно британският министър на отбраната Гевин Уилямсън бе уволнен, тъй като бе посочен като източник на класифицираната информация. Уилямсън твърди, че не е разгласявал решението на Съвета, според Тереза Мей обаче "не е установена друга вероятна версия за това как е станало това“.

Против сътрудничество с китайската компания се обявиха САЩ, както и някои британски министри. Според тях участието на Huawei може да застраши националната сигурност.

След скандала с изтичането на поверителна информация от Съвета за национална сигурност някои политици поискаха разследване на случая. Британски медии обаче се противопоставиха категорично, защото това би било нарушаване на принципа за свобода на словото.