НАТО готви отговор на руската агресия в Черно море

НАТО ще засили присъствието си в Черно море

 

НАТО ще гарантира безопасното преминаване на украински кораби през Керченския проток, свързващ Черно и Азовско море и ще засили въздушното наблюдение в района, заяви американският представител в Алианса – посланик Кей Хътчисън. Тя добави, че се работи по пакет от мерки, които ще бъдат представени на външните министри на страните-членки в рамките на двудневния форум за НАТО, който започва днес. Предвидено е засилване на наблюдението, включително въздушното, както и присъствието на повече кораби на държави от НАТО в Черно море, за да се осигури безопасност за украинските плавателни съдове, които  преминават през Керченския пролив.

Много е важно да се осигури сигурност за Румъния, България, Украйна и за Грузия, както за корабите, така и на сушата”, подчерта Хътчисън. Посланикът уточни, че пакетът от мерки е изготвен след инцидента в Керченския пролив. Хътчисън заяви, че е недопустимо украинските моряци да се държат все още в затвор в Москва.

Форумът за 70-годишнината от създаването на НАТО се провежда във Вашингтон и е председателстван от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Вчера той имаше среща с президента на САЩ Доналд Тръмп, на която бяха потвърдени взаимните ангажименти.

 

Тагове