Москва с първа провокация срещу Зеленски, щабът му поиска нови санкции за Русия

Руските провокации срещу Зеленски започнаха още на третия ден след като бе избран за президент на Украйна

 

От щаба на новия украински президент Володимир Зеленски призоваха международната общност да засили санкциите срещу Русия. Повод за изявлението бе подписаният от руския президент Владимир Путин указ за опростяване на процедурата за руски паспорти за жители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики. Този акт на Москва има характер на окупация и представлява неприкрита агресия, заявяват от щаба на Зеленски.

Междувременно от Държавния департамент на САЩ също определиха действията на Москва като провокация срещу новоизбрания президент на Украйна. „Това се случва само три дни след като украинският народ избра Володимир Зеленски за президент на Украйна. Новоизбраният президент е изразявал многократно готовността си за диалог с Русия. Москва трябва да реши дали иска да продължи да ескалира напрежението, или да изпълни задълженията си по Минските споразумения“, се казва в изявлението на американската дипломация.

В изявление руският президент Владимир Путин пък обяви, че решението има чисто хуманитарен характер. По думите му опростената процедура за получаване на руски паспорт има за цел да помогне на хора, попаднали в тежко положение.

Украйна официално поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради решението на Русия. В писмото до председателя на съвета Украйна заявява, че руското решение застрашава суверенитета ѝ. Решението на Москва „е ново потвърждение на истинската роля на Русия като държава агресор, която води война срещу Украйна", се казва още в изявлението.