Майк Пенс: Поведението на Германия е недопустимо, Турция да избира

Майк Пенс отправи остри думи към Германия и Турция

 

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс разкритикува остро съюзниците от Европа и специално Германия на форума за 70-а годишнина от основаването на НАТО във Вашингтон. Той заяви, че нивото на разходите за отбрана на Германия, както и сътрудничеството с Русия за газопровода "Северен поток-2" са "просто недопустими". 

"Германия трябва да направи много повече“, категоричен бе Пенс. По думите му не може да се осигури отбраната на Запада, ако съюзниците стават все по-зависими от Русия. Пенс повтори думите на президента Доналд Тръмп, че е неприемливо най-голямата икономика в Европа да продължава игнорира руската агресия и дори да влиза в общи проекти с Русия. „Така Германия неглижира собствената си и нашата отбрана“, каза той.

Майк Пенс отправи предупреждение и към Турция. Той заяви, че Турция трябва да избере дали да продължи да купува оръжие от противниците на Алианса, имайки предвид руските ракети С-400, или ще остане лоялен партньор в НАТО.

Преди дни стана известно, че Пентагонът спира доставките на оборудване за турските Ф-35 заради намерението на Турция да финализира сделката с Москва за руските ракети.