Руснаци замесени в съмнителни сделки с недвижими имоти, пране на пари и укриване на данъци във Финландия

Финладндия

 

Руснаци от години изкупували земя в стратегически значими региони на Финландия.

В страната тече мащабно разследване на компания с руско участие, която е купила или продала имоти на стойност 9.2 млн. евро в архипелага Турку, близо до стратегически военни обекти, съобщават от "Дневник".

Полицията е обискирала 17 имота там, при което в няколко от тях били открити големи суми в брой. Най-голямата намерена сума е била половин милион евро, събрана в две найлонови торби. При обиска са открити и носители на повече от 200 терабайта данни, за които полицията твърди, че са най-важните доказателства за незаконна дейност.

Задържани са двама мъже – естонец и руснак, заради подозрения в пране на пари и укриване на данъци. Националното бюро за разследване твърди, че все още не всички заподозрени са открити.

Въпросната фирма Airistion Helmi е основана през пролетта на 2007 г., тогава председател на борда е бил регистриран руснак, който имал и малтийско гражданство. Гражданството в Малта често е използвано като способ за планиране и избягване на данъци.

Разследването продължава, президентът на Финландия Саули Нинистьо е коментирал, че то няма да има ефект върху дипломатическите отношения с Русия.