EK: Макроикономиката на България по-добра от тази на Германия, Холандия, Франция, Швеция

Лого Европейски семестър

Европейската комисия заключи, че в България няма макроикономически дисбаланси и отреди на страната ни място в зеления списък по макроикономика.

От създаването на ЕС съществува т.н. Европейският семестър. Той е цикъл на координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС и е част от рамката на Европейския съюз за икономическото управление.

В основата му е 6-месечният период от началото на всяка година, откъдето е и названието му „семестър“.

По време на европейския семестър държавите членки привеждат своите бюджетни и икономически политики в съответствие с целите и правилата, договорени на равнище ЕС.

За пръв път, откакто той е създаден през 2013 г. страната ни получава толкова добра оценка, която поставя България на по-добра позиция от Германия, Холандия и Швеция, при които се отчита, че все още имат дисбаланси.

За сравнение през 2015 г. след фалита на КТБ страната попадна в най-тежката група - на държавите с "прекомерни" дисбаланси. През 2018 г. ЕК вече не считаше дисбалансите у нас за "прекомерни" и България фигурираше в категорията на страните с дисбаланси, а сега за пръв път се отчита, че проблемът вече не стои.

Според доклада на Европейският семестър Гърция, Италия и Кипър продължават да имат "прекомерни дисбаланси", а в категорията на държавите с "дисбаланси" влизат Германия, Ирландия, Испания, Холандия, Франция, Хърватия, Португалия, Румъния и Швеция.

За България се казва, че има съществен прогрес при подобряването на корпоративното управление на държавните предприятия, приемането и прилагането на съответното законодателство, както и при гарантиране на стабилността на банковия сектор чрез засилване на надзора.

Изпълнителният заместник-председател на Еврокомисията, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис подчерта:

„Дисбалансите в България са коригирани. България е осъществила съществен напредък при укрепването на управлението на финансовия сектор, корпоративният дълг е спаднал , както и делът на необслужваните кредити. Това показва, че поетият траен ангажимент към определени политики и реформи носи добри резултати“.

Новината идва на фона на заявката на България да влезе в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз на ЕС през юли тази година. Оценката на ЕК идва и ден, след като Националният статистически институт (НСИ) си призна, че има проблем в обявените данни за въшната търговия за 2019г. заради огромен неотчетен правилно внос.