Моделът Цветанов: как да подадеш оставка и да останеш на власт

Оставката на Цветан Цветанов не реши нищо, той запази цялата си власт

 

„Прави добро, но започвай от себе си“, обичаше да казва един приятел, перифразирайки известната мантра за доброто. Приятелят го казваше на шега, разбира се. Доказателство за това е фактът, че не стана политик.

Веруюто на днешния български политик е „Ако се налага да правиш добро, започни от себе си“. Известната мантра на ГЕРБ за стабилност и повишаване на жизнения стандарт в България доказва, че те прилагат принципите си на практика. Във властта има стабилност, има и забележимо повишаване на жизнения стандарт, иначе казано – забогатяване. Доказателство за това са многобройните апартаменти на зам.-лидера на ГЕРБ Цветан Цветанов. А стабилността всъщност означава, че дори да подадеш оставка, запазваш цялата си власт. Защото оставката на Цветан Цветанов като депутат и шеф на парламентарната група на ГЕРБ след скандала с евтините луксозни апартаменти на властта е просто примитивна маневра за изпускане на парата. Цветанов запазва цялата си власт и влиянието си на всички нива. Както и възможността да си пазарува още евтини жилища.

Още след изборите през 2009 година, когато ГЕРБ влезе триумфално във властта, Цветанов пое контрола над местните структури на партията и на практика изхвърли почти всички активисти, лоялни към Борисов. В повечето региони на страната основателите на ГЕРБ бяха изметени и заместени с лоялни на Цветанов хора. Много от тях вече са не само извън ГЕРБ, но и извън политиката.

Затова Борисов призна за „тежък удар на всички нива в ГЕРБ“. Той не можеше да се лиши от дясната си ръка Цветанов в навечерието на важни избори. А не можеше и да пренебрегне скандала, както първият път – с „шестте апартамента“. Защото този път разкритията идват не откъде да е, а от Свободна Европа. Медия, която се финансира директно от Държавния департамент на САЩ. Затова Борисов намекна в коментара си от Брюксел – „И следващия път като ходиш на молитвена закуска в Щатите, си спомни откъде ти дойде това“, посъветва той Цветанов.

Да, оттам идва. Няма как да „се снишим“, както съветваше „учителят в политиката“ на Борисов – Тодор Живков.

Не знам колко хора са повярвали, че с излизането на Цветанов от парламента проблемът е решен. Напротив. Проблемът си остава. А проблемът е там, че цялата икономическа и обществена система в България е организирана в полза на една върхушка, която в момента е на власт. И това не се отнася само за ГЕРБ.

Не е тайна, че Борисов отдавна не се занимава с партийни въпроси. От години машината на ГЕРБ се управлява от Цветанов. А ГЕРБ на практика контролира всички държавни органи, агенции и предприятия. По стара българска традиция партийните назначения са повсеместни и е истинска рядкост да срещнеш компетентен и независим човек на важен пост. Всички са навързани по вертикалата, на върха на която е ГЕРБ. Разбирай Цветанов. В държавата се случва това, което каже ГЕРБ, разбирай Цветанов. Редките намеси на Борисов, в случаи като калпавите промени в Изборния кодекс например, са изключение и само потвърждават правилото.

В такъв случай какво е значението на оставката на Цветанов от парламента? Никакво.

Чудовищните цени на недвижимите имоти в скъпите столични квартали – 3-4-5 хиляди евро за квадратен метър, удивиха много хора, пък и специалисти. 8-10 хиляди лева за квадрат застроена площ е сума, която не само е непостижима за българин със среден доход. Според мнозина толкова струват апартаменти във Виена или пък дори в скъпи райони на САЩ. Да не би българските фирми да строят сградите със златни тухли? По-скоро в тези невероятни цени са калкулирани рушветите, луксозните подаръци (като евтини апартаменти), многобройните разрешителни и бюрократични спънки пред всяко начинание. И почти зад всяко бюро стои поредната партийна креатура, която си иска парчето от баницата. И накрая себестойността на жилище в софийския „Изток“ набъбва до цената на апартамент в Манхатън.

Ето, това е моделът „Цветанов“, който между другото не се отнася само за строителството, а за всички сектори на бизнеса. Със сигурност този модел не го е измислил той, достатъчно е да се заслушате как говори, за да се убедите, че това е невъзможно. Но се възползва от схемата, която, съчетана с дисциплинираната кохорта на ГЕРБ, командвана от Цветанов, доведе до днешното тотално разминаване между власт и общество. Едните явно живеят в паралелен свят, в който жилищата са без пари, получаваш „услуги“ и „подкрепа“ за всичко. Ситуацията се илюстрира от вица за новоназначения митничар, на когото след първия месец служба казали да отиде да си получи заплатата. „Ама тук и заплати ли дават?“, попитал той удивено.

Във вихъра на скандала строителната компания „Артекс“ бе буквално демонизирана. Не съвсем справедливо, защото строителите просто работят в условията на модела „Цветанов“. И ако не спазват тези правила, просто няма да могат да построят и бунгало в гората.

И трябва да сме наясно, че днес този обществен модел е „Цветанов“, но утре може да е „Корнелия“. Имената ще се сменят моделът ще си остава. За да се промени нещо, са необходими нещо повече от избори. Затова ще взема назаем култовата фраза на Катон Стария, повтаряна при всяка негова реч в римския Сенат, а днес от публициста Иван Стамболов – „Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен“.