Според ГЕРБ борбата с корупцията и конфликта на интереси е ефективна

КПКОНПИ

Днес мнозинството в парламента прие доклада на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). В него е отчетена работата на комисията през 2019 г. 

В доклада са отчетени 166 сигнала за конфликт на интереси, на които антикорупционната комисия е реагирала през изминалата година, без да се споменават сигналите за незаконните постройки и тераса на тогавашния ѝ председател Пламен Георгиев, както и сигнала по скандала “Апартаментгейт”, където бяха замесени имената на  Цветан Цветанов, на министъра на туризма Николина Ангелкова, на бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, на бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, на бившия министър на правосъдието Цецка Цачева и на председателя на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов.

Според доклада, от обявените 166 сигнала за конфликт на интереси, установените случаи са само 14 с наложени глоби над 170 хил. лв. След съдебни процеси е отнето незаконно придобито имущество за над 8.1 млн. лв., а отхвърлените искове за отнемане на имущество са за над 8.9 млн. лв.

Докладът е подкрепен от 131 народни представители, а депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски обяви, че борбата с корупцията и конфликта на интереси е ефективна, тъй като притежатели на "замъци, острови и самолети" и олигарси били в затвора с изключение на "един в Дубай и друг - в Белград".