СЕМ: "Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество"

Паунова

"Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество. Особено в държава - членка на Европейския съюз (ЕС), в която зачитането на човешкото достойнство и права, толерантността и разбирателството са основни ценности. Всяко посегателство срещу журналисти или възпрепятстването на тяхната работа е директно посегателство срещу свободата на словото и постиженията на демокрацията", гласи позицията на СЕМ по повод на вчерашните сблъсъци на Националната конференция на ПП ГЕРБ.

По време на конференцията момчета с баджове нападнаха журналиста от "Свободна Европа" Полина Паунова и на три пъти отнемаха от ръцете телефона, с който се опитваше да снима и го захвърляха на земята, тя беше блъскана и обиждана, включително от човек от охраната на събитието. 

Имаше и заснети кадри как привърженици на ГЕРБ нанасят удари на две момчета от група протестиращи също дошли на събитието. МВР е започнало проверка по случая.

Въпреки, че ГЕРБ се разграничиха от агресорите и няма да поемат отговорност за случилото се (лидера Борисов обича да говори само за своите постижения), факта, че сме на 111 място по свобода на словото, че  посегателството над журналисти и възпрепятстването на тяхната работа са често срещани събития в страната, говорят сами по себе си за състоянието на демокрацията в България.