Правителството не предвижда нови ограничения въпреки увеличението на броя на заразените с COVID-19

Бойко Борисов

"Задачата ми е да ви опазя живи - край!" - думи на премиерът Бойко Борисов от средата на април, когато България беше в извънредно положение, а заразените с коронавирус бяха 735, починали - 36, излекувани - 105.

"Всички мои колеги, които се правеха на бабаити, сега като хилядите трупове ги слагат по найлонови чували и няма къде да ги погребат, ние, Господ да е с нас /б.р. - прекръства се/, така да минем. Така че, ще започвам и свършвам с едно - искам да запазим българите живи и здрави", каза тогава Борисов.

България е с въведено извънредно положение, пазарите и много бизнеси затворени, а Борисов е категоричен: „Има заповед… Точка по въпроса“.

Днес общият брой на регистрираните с коронавирус у нас е 5 740 души. Няма извънредно положение, има извънредна епидемична обстановка, която не налага затваряне на бизнеса. От 15 юни ресторантите, баровете и дискотеките приемат посетители и на закрито. Разрешено е провеждането на футболни мачове пред публика.

Задачата на Борисов явно вече е друга. Вчера пред журналисти при откриването на четирилентовото трасе до Слънчев бряг той каза, че през юли и август не се предвиждат нови ограничения за гражданите въпреки увеличението на броя на заразените с COVID-19. Правителството е решено да остави бизнесите, които бяха затворени през март и април, да работят през лятото, а гражданите сами трябва си преценяват какво да правят и как да живеят.

"Като затворим баровете, тези чартъри, където идват тука - в Слънчев бряг, какво да ги правим? Или в Поморие!? Значи или казваме, нацията: „Прибирайте се вкъщи“. Но всеки има правото сам да си се прибере вкъщи. Защо трябва да го задължа?! Всеки може днес да отиде, да се прибере вкъщи, да се заключи и да си стои там. Това не е забранено! А защо искате със заповед да го забраним?! Ми, пазете се! Не се скупчвайте, пазете дистанция, дезинфекцирайте! Трябва да живеем! Приемаме, искате да затворим, а защо като беше затворено всеки ден питаха: „кога ще отворите“, каза Борисов.

Какво следва...