Бойко Борисов: "Демокрацията е за дисциплинираните"

Борисов

Извънредната обстановка в България беше продължена до 15 юли на заседание на Министерския съвет, където премиерът Бойко Борисов изложи своите мотиви в подкрепа на това решение.

С гневен тон, предизвикан от „недисциплинираните“ българи Борисов коментира:

„Ние поетапно отворихме всичко. И помолихме, умолявахме само за едно – да се спазва дисциплина. Ние бяхме единствените, които дадохме възможност на нашите футболисти да играят пред публика и какво направи публиката? Струпа се накуп, без маски, какво да демонстрират? Затова има тази рестрикция сега – по хиляда души на сектор. Пак гледам, че не го спазват и най-вероятно, ако така продължат, Кралев, ще затворим стадионите, както в Испания, Германия, Франция, Италия. Явно, когато направиш жест, той не се отчита. Отворихме дискотеките – да се забавляват хората. Видяхте какво правят там. Съжалявам, демокрацията е за дисциплинираните. За вътрешната дисциплина – да спазват определените правила. И сега, понеже доста хора отидоха в Гърция на почивка, като се връщат, казват „ама в Гърция всеки сервитьор носи маска, носи шлем. 5000 евро глоба, ако не го прави!" Ние – едва ли не подигравка, защо връщат пак маските. Еми защото се вдигна броят на заразените. За радост броят на оздравелите нараства главоломно“.

Много беше лесно, когато в България имаше 13 заразени с Covid -19 и всички стояхме в изолация премиера ни да се бие в гърдите и да си приписва заслуги за добрите резултати, на фона на усложняващата се обстановка по света.

Трудно стана, когато хората и държавата останаха без пари. Поетапно падаха мерките, за да се избегнат фалити, а не защото премиера иска да ни угоди заради неудобството да стоим затворени.

Видиш ли той позволил публиката на стадионите и дал възможност хората да се забавляват в дискотеките, но те какво правели - струпвали се на едно място без маски.

„Демокрацията е за дисциплинираните. Явно, когато направихме жест, той не се отчете“ - думи на Борисов, с които ни казва, че не сме достойни да живеем демократично защото не можем да ценим неговите демократични жестове към нас.

Думи, с които ни казва, че за всичко сме си виновни сами, за начина на живот, за диктатурата, за неговото управление...не разбираме от думи, от жестове, от снимки, от записи...