Майк Помпео: "Края на Втората световна война не донесе свобода на цяла Европа"

Майк Помпео

Отбелязвайки 75-годишнината от края на Втората световна война през 2020 г., държавния секретар на САЩ  Майк Помпео  в съвместно изявление с външните министри на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия заявиха, че победата на съюзниците не е донесла свобода на цяла Европа.

Ние отдаваме почит на жертвите и на всички войници, които се бориха за победата над нацистка Германия и сложиха край на Холокоста, но края на Втората световна война не донесе свобода на цяла Европа, каза държавния секретар.

Централната и източната част на континента останаха под властта на комунистическите режими почти 50 години. Прибалтийските държави бяха незаконно окупирани и анексирани, а желязната хватка над другите пленени нации беше наложена от Съветския съюз, използвайки свръх военна сила, репресии и идеологически контрол.

В продължение на много десетилетия много европейци от централната и източната част на континента жертваха живота си, стремейки се към свобода, тъй като милиони бяха лишени от своите права и основни свободи, подложени на изтезания и принудително разселване.

Обществата зад Желязната завеса отчаяно търсеха път към демокрация и независимост.
Събитията от 1956 г., създаването и дейностите на Хартата 77, движението „Солидарност“, Балтийският път, Есента на народите от 1989 г. и рухването на Берлинската стена бяха важни етапи, които допринесоха решаващо за възстановяването на свободата и демокрацията в Европа.

Днес ние работим заедно за силна и свободна Европа, където преобладават правата на човека, демокрацията и върховенството на закона. Бъдещето трябва да се основава на фактите от историята и справедливостта за жертвите на тоталитарните режими. Готови сме за диалог с всички заинтересовани да следват тези принципи. Манипулирането на историческите събития, довели до Втората световна война и до разделението на Европа след войната, представлява жалко усилие за фалшифициране на историята.

Бихме искали да напомним на всички членове на международната общност, че трайната международна сигурност, стабилност и мир изисква истинско и непрекъснато спазване на международното право и норми, включително суверенитета и териториалната цялост на всички държави.

Като научим жестоките уроци от Втората световна война, ние призоваваме международната общност да се присъедини към нас в категорично отхвърляне на концепцията за сферите на влияние и настояване за равенство на всички суверенни нации.

Статията от сайта на Държавния Департамент