Майк Помпео „По въпроса за лицемерието на Съвета за правата на човека на ООН“

Майк Помпео

Съветът за човешките права на ООН на извънредно заседание прие резолюция, според която се изисква Върховния комисар за правата на човека Мишел Бачелет "да изготви доклад за системния расизъм, нарушенията на международното право в областта на човешките права и лошото отношение към африканци и хората от африкански произход от силите на реда".

Искането е внесено от африкански страни заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест в САЩ.

В първоначалната версия на текста се е искало създаване на независима международна анкетна комисия за разследване на "системния расизъм" в САЩ, но текста е бил преработен, като в крайната му версия не се изисква създаването на специална комисия (орган на високо ниво, който обикновено е запазен за тежки кризи като сирийския конфликт) и САЩ не се споменава поименно.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви в събота, че тази резолюция на Съвета за правата на човека на ООН е лицемерие, предаде „Ройтерс“.

"Ако Съветът сериозно искаше да защитава човешките права, много теми заслужават вниманието му, като системните расови неравенства на места като Куба, Китай и Иран", заяви Помпео.

Той каза, че дискусията за расизма в САЩ след смъртта на Флойд „е знак за силата и зрелостта на нашата демокрация“ и "ако Съветът беше честен, той щеше да признае силните страни на американската демокрация и да призове авторитарните режими по целия свят да следват този модел и да държат нациите си към същите високи стандарти на отчетност и прозрачност, които ние, американците, прилагаме към себе си".

"Съветът за човешките права на ООН, в който членува Венецуела, а отскоро и Куба и Китай, винаги е бил и остава убежище за диктатори и демокрации, които ги толерират. Решението на Съвета да приеме вчера резолюция, съсредоточена върху полицията и расизма в САЩ го завлече към ново дъно", каза още Помпео.