Борисов обмисля да спасява печалбата на сивия сектор

"Академика Сий Палас"

До момента в България икономическите мерки за справяне с кризата основно се предлагат, а приложението им все още не се усеща. 

Безработицата расте, хората изнемогват, а спасителните мерки така и не идват. Приетата и така нашумяла мярка 60/40, която трябваше да спасява работните места и бизнеса на най-потърпевшите браншове, вече подлежи на обсъждане за промяна.

Работодателите от ресторантьорския сектор предлагат мярката да е 60/0 или с други думи държавата да плаща на работниците 60% от заплатите, а работодателя да не плаща нищо, защото никъде по света не се плащало на работниците цяла заплата ако работят по-малко. Освен това те искат намалена ставка на ДДС.

Накратко работодателят иска разходите да са за сметка на държавата, а за него да остане чистата печалба от произведеното.

Не стига, че заплатите са скандално ниски и никъде в Европа няма такава държава, в която да работиш и заплатата да не ти стига да покриеш основните си нужди, но сега работодателя предлага тя да се намали с 40% защото той „работодателя“ не е съгласен да плаща на работниците си дори 40% от мизерната заплатата във време на криза, но иначе иска от държавата намалена ставка на ДДС.

Всеобща тайна е, че масова практика в страната е работниците да се осигуряват на минимална работна заплата и да им се доплащат „някакви“ допълнителни левчета „под масата“, да работят повече часове, а официално да се водят на по-малко, извънредните часове извън регламентираните по договор масово не се заплащат, масово в частния сектор нощният труд не се заплаща. Няма да отваряме темата за условията на работното място, за стреса, безопасността, отношението и т.н.

Един от най-сивите сектори в държавата, в който най-често се прилагат гореизложените факти е ресторантьорството, хотелиерството и развлеченията. Тези които използват различни вратички, за да не плащат данъци и тези, които злоупотребяват най-много с труда на хората сега първи се редят на опашката за облекчения.

Официално от Националната агенция по приходите (НАП) признават, че от направените проверки 80% от хранителните и увеселителните заведения избягват да плащат данъци.

Същия бранш заплашва с протести ако Борисов не одобри искането им за по-ниско облагане. Съответно работниците в тази сфера мълчат и се очаква да отидат на протест, за да защитят интереса на своя работодател, който все пак ще им осигури някаква рабата и някакви доходи, с които да си купят хляб. 

Съответно синдикатите мълчат? Те кога ли са защитавали правата на работещите?!

А премиера вече обмисля да удовлетвори исканията.

До кога данъците ни ще се използват, за да се стимулира измамата и некоректността? До кога ще бъдем жертви и ще плащаме за грешни политически решения?