Върховният съд отмени присъда на руска гражданка осъдена за пране на пари

Върховният касационен съд

Правоохранителните и правораздаващи органи в България отново показаха на целия свят, че престъплението у нас е доста широко понятие и ако в някои страни изприрането на 1.6 млрд. лева е осъдително, в България може и да не е.

Върховният касационен съд (ВКС) върна за ново разглеждане делото за изпиране на 1.61 милиарда лева срещу "избягалата" от България рускиня с финландски паспорт Елизабет фон Месинг. Делото срещу нея върви в съдилищата от 2011 година.

Историята започва през 2008 година, когато испанската прокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност разбива престъпна руска групировка, действаща на територията на Испания. В процеса на разследването става ясно, че въпросната групировка е  основана още в началото на перестройката и е близка до президента на Русия Владимир Путин, а в нея са замесени високопоставени руски политици.

Разследването стига и до България, където се оказва групировката е изпрала 1.6 млрд. лева, които достигат до различни точки по целия свят, откъдето били теглени в кеш, за да бъдат върнати обратно в Русия.

В България започва разследване и Националната следствена служба привлича Елизабет Елена фон Месинг и партньора й Димитър Абрамкин по обвинение за пране на пари. 

През септември 2017 г. Софийския градски съд осъжда двамата на по 10 години затвор и глоба от 700 000 лв. 

На по горната инстанция обаче следва обрат. Софийският апелативен съд решава, че задържането на Месинг е било неоснователно и я освобождава от ареста срещу гаранция от 5000 лв. и забрана да напуска страната.

След това Месинг пуска молба до Софийския градски съд да бъде вдигната забраната ѝ да напуска страната под пдредлог, че се нуждае от спешно лечение в чужбина.

Искането и е уважено и руската гражданка напуска страната. След известно време се разбира, че представения от Месинг медицински документ е фалшив, но тя вече не може да бъде открита, а делото продължава да се подмята в българските съдилища до днес.