Руската икономика набира скорост към дъното

Икономически спад в Русия

Стремежите на руският президент Владимир Путин за икономическият растеж на Русия, така че страната отново да стане една от петте водещи икономики в света, изглежда  все повече се отдалечава от реалността. Спада на  икономическият растеж започна още със спада на рублата на фона на западните санкции.

Последва удара с понижаването на цените на петрола. Русия не пожела да намали добивите си, за стабилизиране на цените и сделката с ОПЕК беше провалена. Това доведе до още по големи загуби за Москва на фона на увеличените добиви от Саудитска Арабия и безпрецедентното понижаване на цените на петрола.

Руския износ на петрол генерира около 30 % от приходите, а заедно с газа, чиято цена често е обвързвана със стойността на петрола, генерира общо 60%. Бюджетът на страната е съобразен с цена на петрола от 42 долара за барел. Ако цената е под тази сума означава, че правителството ще бъде принудено да използва резервните фондове, за които се знае, че възлизат на 123 млрд. Долара.

Въпреки закъснялото споразумение с ОПЕК, Русия продължава да търпи загуби заради все още ниските цени на петрола.

Deutsche Bank изчислява, че ако руският петрол от сорта Урал, който е основния суров петрол за Русия, струва 15 долара за барел, руските резерви ще бъдат изразходвани в рамките на две години, а на цена от 30 долара те ще са достатъчни за шест години.

Руският всекидневник „Известия" очаква дефицит от еквивалента на над 70 млрд. долара за текущата година, а ръководителят на сметната палата Алексей Кудрин коригира прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт от минус 5,5 до минус 8 процента. 

На фона на катастрофалното развитие на руската икономика се налага да бъдат взети и мерки срещу разпространението на COVID-19. Пика на коронавируса в Русия все още не е достигнат, а по отношение на здравната статистика страната изпревари Китай с 87 147 случая, на ден се отчитат около 6000 нови инфектирани.

За облекчаване на мерките срещу разпространението е много рано да се говори. Говорителят на Кремъл Дмитри Песков очаква пикът на заразата да е в средата на май. 

В обръщение към своите поданици руският президент Путин определи като най-висока ценност човешкият живот, пише "Росийская газета", цитирана от БТА.

"Недопустимо е да се жертват хора, за да бъде спасена икономиката в днешната епидемия - това не влиза в "генетичния код" на нацията", каза държавния глава.